AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

TERKINI : UMNO GAGAL NAMAKAN TPMKUALA LUMPUR 30 OKT :  MT Umno malam ini tidak mengambil apa-apa keputusan berkaitan calon Timbalan Perdana Menteri. Jelas sekali Umno tidak dapat membuat keputusan tentang siapa TPM yang hendak dicalonkan.

Tiada yang baharu diputuskan dalam mesyuarat malam ini. Hanya mengulang keputusan-keputusan lama. 
Umno sekali menegaskan supaya Parlimen dibubarkan sebaik sahaja COVID-19 hilang atau semakin berkurang.
Kita menjangkakan bahawa berlaku pertikaian dan perebutan untuk siapa yang sepatutnya menjadi TPM. Sekali lagi Umno jelas pengecut dan takut dalam isu perlantikan TPM ini.


KENYATAAN MEDIA MKT UMNO MALAM INI

Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan:

1. UMNO terus kekal fokus dan konsisten dengan kenyataan yang sudah  berkali-kali dikeluarkan tentang peri pentingnya Gencatan Politik dan Rekonsiliasi Nasional demi mendepani wabak Covid-19, menjaga kebajikan rakyat, keamanan negara dan kestabilan politik.

2. UMNO juga ingin mengulangi dengan jelas sekali lagi bahawa kami menjunjung titah KDYMM Seri Paduka Baginda yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja Melayu untuk terus memastikan pentadbiran negara diurus dengan baik berpandukan keluhuran undang-undang dan menghormati semangat yang termaktub di dalam Perlembagaan Negara dan tidak membawa negara ke dalam darurat sebagaimana yang telah dicadangkan  oleh pihak kerajaan.

3. UMNO memperhalusi pelbagai pandangan dan harapan rakyat mengenai Belanjawan 2021 untuk diangkat kepada Kerajaan termasuklah isu perlanjutan tempoh moratorium, bantuan sara hidup kepada rakyat yang hilang punca pendapatan akibat Covid-19, bantuan kepada belia yang menganggur, bayaran khas kepada barisan hadapan (frontliners) dan beberapa inisiatif untuk meningkatkan pengembangan ekonomi negara. Lantaran itu, UMNO akan memastikan Belanjawan 2021 yang bermanfaat untuk rakyat dapat diluluskan. 

4. Maka sebarang tindakan mana-mana pihak yang mempersoalkan keputusan UMNO dalam mendokong titah KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja Melayu adalah tidak bertanggungjawab dan amat dikesali. Sekiranya pendirian UMNO dalam perkara ini masih dipersoalkan, UMNO tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas demi untuk menjaga kedaulatan Raja-raja dan kepentingan rakyat.  

5. UMNO adalah sebuah parti yang dasar-dasarnya sentiasa memberikan keutamaan kepada agenda rakyat. Maka, semua anggota Kabinet yang mewakili UMNO terus kekal dalam Kerajaan dan beriltizam untuk terus menjaga kebajikan rakyat dan mempertahankan maruah parti.

6. UMNO memutuskan agar mandat rakyat dikembalikan bagi mengujudkan Kerajaan yang stabil dengan mengadakan Pilihanraya Umum setelah Pandemik Covid-19 dapat dikawal dan berada di peringkat minimum. 

AHMAD ZAHID HAMIDI


Comments

Anonymous said…
UMNO dalam dilemma besar....Dah tak keruan syik mesyuarat tapi tak ada apa2...cuma nak gertak Muhyiddin...Tapi Mat sembab tu tak makan gertak sebab dia dah tahu perangai UMNO selama ini sebab dulu dia TPM dan Tim.Pres UMNO....hahahaha kesian UMNO mmg kena buli...Itulah dok benci sangat dengan DAP dan DSA tak tahu kenapa...