Skip to main content

AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

LIVE PRN SABAH : KAMI BAWAKAN LAPORAN LANGSUNG DARI SABAH12.30 : Wisma Wanita, Kota Kinabalu - DUN Api-api secara rasmi akan menyaksikan pertarungan sembilan penjuru.

Pegawai pengurus SPR mengumumkan bahawa tidak ada borang pencalonan yang ditolak.

Urutan nombor undi bagi calon Api-api adalah seperti berikut:

1. PPRS - Lo Yau Foh

2. PGRS - Chong Tze Kiun

3. Bebas - Marcel Jude

4. LDP - Chin Su Phing

5. PCS - Pang Yuk Min

6. PBS - Yee Moh Chai

7. Bebas - Ng Chun Sua

8 PKR - Christina Liew Chin Jin

9. Bebas - Sim Sie Hong

Penyandang DUN itu, Christina Liew yang juga Ketua PKR Sabah mengatakan dia terkejut kerana begitu banyak orang bertanding di kerusi yang sama.12.12 - Pertandingan sesama sendiri antara sekutu-sekutu PN, BN, PBS dan lain-lain bukti gabungan itu dalam keadaan haru-biru dan tiada kesepaduan. Demikian tegas beberapa anak muda Sabah yang kami temui. 

11. 59 - Dewan Jabatan Kerja Raya Sembulan, Kota Kinabalu - Tanjung Aru secara rasmi akan menyaksikan pertembungan lapan penjuru.

Pegawai pengurus SPR mengumumkan lapan calon serta urutan nombor undi mereka.

Calon serta nombor undi adalah seperti berikut:

1. Yong Oui Fah - PBS
2. Jan Chow - Bebas
3. Ibrahim Mohd Laiman Diki - LDP
4. Shafik Risaib Shah - Usno
5. Noran Addy Sukiran - PCS
6. Rizawani Fiona Heng - PGRS
7. Junz Wong - Warisan
8. Mohd Reduan Aklee - BN

Wong dilihat menyapa sekumpulan kecil kira-kira 15 penyokongnya sebelum meninggalkan pusat penamaan calon.

Sementara itu, terdapat kira-kira 20 penyokong BN yang dilihat berbual dengan Mohd Reduan. Dia juga mengambil beberapa gambar bersama mereka sebelum beredar.


11.57 D
ewan Serbaguna Libaran, Libaran - Pegawai pengurus SPR untuk N50 Gum Gum, N51 Sungai Manila dan N52 Sungai Sibuga mengumumkan calon yang bertanding di kawasan masing-masing.

Pertandingan enam penjuru akan berlaku di Gum Gum dan Sungai Manila, sementara pertandingan lima penjuru bakal disaksikan di Sungai Sibuga.

BN, Warisan, Parti Cinta Sabah, LDP dan Parti Perpaduan Rakyat Sabah meletakkan calon mereka di ketiga-tiga kerusi tersebut.Pesaing keenam di Gum-Gum adalah calon bebas Yunus Nordin, sementara kakitangan awam yang bersara K Zulkipli @ K Zulkipli Harrith bertanding di Sungai Manila untuk Usno.

11.53  pg : 16 calon bertanding di Tandek. Suatu rekod baharu dalam sejarah pilihanraya Malaysia. 

11.45 pg - Musa Aman merajuk, tiada kelibatnya di mana-mana pusat penamaan calon.

11.43 pg - 5 penjuru di Dun Lamag. Kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Lamag menyaksikan pertandingan lima penjuru antara calon Barisan Nasional (BN), Parti Cinta Sabah (PCS), Parti Warisan Sabah, Parti Perpaduan Rakyat Sabah dan Bebas.
Pegawai Pengurus Pilihan raya, Suhaimi Ejip mengumumkan senarai calon yang bertanding pada jam 10.55 pagi, selepas proses penamaan calon di Dewan Sri Lamag, Majlis Daerah Kinabatangan, di sini, ditutup pada jam 10 pagi

11.37 : Shafei Apdal ditentang 4 calon lain di Senallang iaitu dari PN, PCS, PBRS dan USNO. 

11.25 pg - Bung Mokhtar Radin sudah tentu resah gelisah kerana Muhyiddin Yassin pagi ini mengumumkan bahawa Pengerusi Bersatu Sabah adalah calon Ketua Menteri Sabah jika PN dan BN menang pada PRN kali ini. 

11.00 pg - Penyandang kerusi Sulabayan Jaujan Sambakong berdepan calon BN dan PCS di Dun tersebut. 

Comments