AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

BETULKAH ADA PIMPINAN UMNO AKAN SERTAI PARTI BARU TUN M????

Dakwaan baru akan ada pimpinan Umno menyertai Parti baru Tun M belum dapat dipastikan. Namun bukan mudah untuk pimpinan Umno berbuat demikian kerana masing-masing ada dedak dan perut sudah kenyang. Dedak dan perut mereka bakal kempis jika melawan arus. Alasan inilah yang menyebabkan tidak ramai yang berani melawan arus. Bukannya mereka tidak tahu Umno dan pimpinannya tidak boleh pakai tetapi masing-masing terpaksa menjaga kedudukan, dedak dan perut mereka.
Baru-baru ini Bekas editor kanan New Straits Times, Firdaus Abdullah meramalkan beberapa pemimpin tertinggi Umno akan beralih kepada pembangkang ekoran tindakan undang-undang Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat untuk merampas berbilion-bilion aset yang didakwa disalah gunakan daripada dana pelaburan negara 1MDB.
Laporan South China Morning Post hari ini memetik Firdaus sebagai berkata, para pemimpin Umno itu telahpun memulakan perbincangan dengan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
"Umno dalam keadaan gundah-gulana. Beberapa pemimpin kanan parti itu telah mula 'berbincang' dengan Mahathir," ujar Firdaus, memetik laporan yang sama.
"Di kalangan mereka ialah ahli-ahli Umno kanan, anggota-anggota kabinet dan para pemimpin parti komponen BN," dakwanya tanpa mendedahkan butiran lanjut.
Baru-baru ini, Mahathir mengumumkan penubuhan parti politik baru yang akan membawa agenda 'Selamatkan Malaysia' dan menyingkirkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Mahathir yang merupakan ahli veteran Umno akhirnya keluar parti itu pada bulan Februari yang lalu.
Kata beliau, penubuhan parti itu akan menarik mereka yang mungkin tidak menyokong parti-parti pembangkang sedia ada.
Sumber : Mkini

Comments