AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

ADENAN SATEM : JANGAN KECEWAKAN RAKYAT SARAWAK

PAS Sarawak mengucapkan tahniah kepada Tan Sri Adenan Satem yang diumumkan sebagai pengganti kepada Pehin Seri Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri Sarawak yang baru.

Ketua Penerangannya, Andri Zulkarnaen Hamden berkata pemilihan Adenan Satem walaupun agak mengejutkan tidak memberikan makna yang besar kepada rakyat Sarawak jika dasar dan cara pentadbiran yang diamalkan oleh Abdul Taib diteruskan oleh Adenan Satem.

“Sebagai rakyat Sarawak kita mengharapkan Adnan dapat menyelesaikan isu-isu kontroversi yang melibatkan Taib Mahmud dan keluarganya yang didakwa mempunyai aset berbilion ringgit”

“Adenan mestilah berusaha supaya kerajaan yang diwarisinya adalah kerajaan yang bersih dan semua perkara-perkara yang meragukan mesti disiasat dengan segera. SPRM mesti dipanggil dengan segera bagi memulakan siasatan dengan telus, professional dan pantas” 

"Kita harap Adenan jangan kecewakan rakyat Sarawak dengan meneruskan kesilapan pemimpin sebelum ini yang bukan sahaja dilihat tidak telus tetapi seolah-olah menghalang SPRM untuk menyiasat" ujar Andri

Beliau juga menegaskan agar kerajaan baru pimpinan Adenan memastikan calon Tuan Yang Terutama Yang Di-Pertua Negeri Sarawak yang baru mestilan seorang yang bersih, berintegriti dan tidak terpalik dengan dakwaan serta isu-isu kontroversi yang berkaitan dengan rasuah dan penyelewengan kuasa.
“Kerajaan mempunyai hak untuk memberikan pandangan dan mencadangkan siapa yang mereka mahu untuk dilantik menjadi TYT.”

“Bagi kami jika Pehin Seri Taib yang hendak dicadangkan beliau mestilah terlebih dahulu ditapis dan disiasat oleh SPRM. Setelah beliau dibuktikan bersih barulah beliau layak dilantik sebagai TYT” tegas Andri.

Selain itu Andri juga mengharapkan kerajaan baru pimpinan Adenan nanti lebih proaktif dan dinamik dalam menyelesaikan isu kemiskinan dan kemudahan asas di seluruh negeri Sarawak.

“Jika kita melawat ke pedalaman Sarawak kita melihat rakyat ramai yang miskin, kemudahan asas seperti jalanraya, air, elektrik dan sebagainya masih dalam keadaan menyedihkan”.

“Mana mungkin kita sudah lebih 50 tahun merdeka tetapi rakyat masih dibelenggu dengan masalah kemiskinan dan masalah kemudahan asas yang teruk sedang pemimpin negeri dilihat begitu mewah dan kaya raya termasuk anggota keluarga mereka” tambah Andri.

PAS Sarawak juga, kata Andri bersedia untuk berbincang dan memberikan pandangan kepada kerajaan negeri Sarawak pimpinan Adenan dalam apa juga isu yang berkaitan dengan kepentingan Sarawak dan rakyatnya.


“Kita memang bersedia bila-bila masa untuk berbincang dan bertukar-tukar pandangan atas isu-isu yang bersabit dengan kepentingan rakyat dan negeri Sarawak” katanya.

Comments