AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

KEKAYAAN TAIB MAHMUD : MALANG BAGI M'SIA BILA PM TAK AMBIL PUSING

Perdana Menteri Najib Razak hari ini menolak dakwaan bahawa Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Taib Mahmud mengumpulkan kekayaaan berbilion ringgit.

Bercakap dalam sidang media di ibu negara hari ini, Najib menjelaskan, terdapat banyak dakwaan dibuat dan ia tidak perlu diambil pusing.

Sungguh bahaya seorang Perdana Menteri bercakap demikian. Mana boleh seorang pemimpin negara tidak mengendah dakwaan kekayaan seorang Ketua Menteri yang sememangnya diketahui umum kaya-raya. Anak-anaknya semua jutawan, punya kereta mewah dan harta di luar negara.

Malang sungguh negara kita mempunyai Perdana Menteri yang bersikap demikian. Itulah sebabnya dakwaan rasuah, penyelewengan dan salah laku anak buahnya tidak diambil pusing olehnya. Akhirnya berlaku ketirisan terhadap wang rakyat berjumlah RM28bilion setiap tahun seperti yang dilaporkan dalam laporan tahunan Ketua Audit Negara.

Pada 19 September lalu, sebuah NGO berpangkalan di Switzerland Bruno Manser Fund (BMF) menganggarkan aset keluarga Taib Mahmud sebanyak AS$21 bilion (RM64 bilion).

Kekayaan Taib sahaja dianggarkan sebanyak AS$15 bilion (RM46 bilion), sekali gus menjadikannya lelaki terkaya di Malaysia, mengatasi hartawan Robert Kuok dengan AS$12.5 bilion.

Ia laporan pertama mengupas secara terperinci aktiviti perniagaan dan kekayaan peribadi 20 anggota keluarga Taib di Malaysia, Australia, Kanada, Hong Kong, United Kingdom, Amerika Syarikat dan lain-lain negara.

Usaha Malaysiakini mendapatkan komen pejabat ketua menteri berhubung dokumen BMF setakat ini belum berjaya.


Comments