AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

PENANGAN BUTA BAHASA, ADAKAH SEBAB PPSMI?

Saya mendapat email ini dari seorang tetamu blog ini. Beliau menamakan dirinya lambalada bla bla. Celoteh beliau ini berkenaan bahasa.

APA PUNYA ALAT PENYIARAN (SEBARAN 'AM) PUNYA BLUNDER.MAIN REDAH AJE KE ???...SEKALI NI BOLEH BIKIN PROGRAM BAHARU LAH ... BERTAJUK "JOM REDAH" KA?...."JOM REMPOH" KA? ..... "JOM RODONG" KA?... APA2 AJE LAH!

Bukan apa .... ter pi tengok Berita TV9 (Selasa: pukul 8:00 mlm punya berita) - tak pernah2 tengok sebelum ni pun. Tau tau si pembaca berita buat laporan ada berita mayat seorang wanita dijumpai didalam bonet kereta ..... Mayat didalam BONET KERETA? Apa ini berita auta ka? berita palsu ka? atau berita lawak jenaka? atau berita saja suka2? Dalam pada itu ...

bila tertengok pulak channel tv1 .... berita yg bergerak (crawler) yg dok mengoet di bawah skrin tv tu ..... juga menyebut 'bonet' kereta.

Hah sudahhhhh! Aiseyman .... dua2 stesen tv sama 'sewaktu dgn nya' ... 2 x 5 = 5 x 2 gakkkkk. Tak pasti plak ngan lain2 stesen tv swasta yg sama sejenih gak nampak2 nya kot? BERITA BOHONG ke? BERITA BODOH? BANGANG? BENGAP? ke Apa?Bolehkah mayat manusia di masukkan kedalam bonet kereta (sebuah kereta jenis Proton Saga)?

AKAI ADAAAAA KA .... ??? APA? BONET DGN BOOT PUN TAK TAU KA? BONNET (yg dibahagian depan kereta yg menempatkan alat2an enjin (engine compartments) - (PINJAM DARI PERKATAAN INGGERIS) - diMelayukan jadi ejaan 'bonet'.

BOOT (terletak dibahagian belakang kereta untuk mengisi bagasi dan barang2 lain) - (ALSO DARI PERKATAAN INGGERIS) - diMelayukan - jadi ejaan 'but'. Itulah kita yg dikatakan Melayu ni ... pasai nak guna istilah Inggeris teramat sangat ... hingga main redah aje ... English educated lah konon. Ambil atau pinjam orang punya pandai ... TAPI nak guna ... DOK TAK TAU SITU LAH ...

Sampai mcm nampak TAK TAU NAK BEZAKAN ANTARA "BONNET" dgn "BOOT" [boot disini bukan maksud kasut plak? ianya kependekan dari motor term "CAR-BOOT". Nanti ingat 'kasut boot' plak ... mcm ramai Melayu2 (dulu) banyak dok pandai2 guna bahasa melayu campur omputih seperti ....'pintu gate', 'kapal boat', 'baju coat', 'seluar pantaloon' dll].

Yang dibawah ni pun berita nya pun bercelaru gak. Sat dia guna 'but' (bermaksud boot kereta) ... yg ayat dibawah lagi plak dia guna 'bonet' plak. Itulah depa semua tu dah jadi maha-confuse ... naik confuse ... apa? boot dgn bonet depa ingat sama kot? Jadi main hentam redah aje le ... janji dapat guna perkataan matsaleh ....

Contoh dibawah ini adalah keratan dari berita Utusan Online: PUN SAMA GAK 2 X 5 Mayat wanita berulat dalam but kereta

SERDANG 31 Mac - Mayat seorang wanita ditemui dalam but sebuah kereta di tempat letak kenderaan di sebuah pangsapuri di Seri Kembangan berhampiran pusat beli-belah South City Plaza di sini hari ini.Tubuh mangsa diikat pada tiga bahagian tubuhnya iaitu kaki, tengah dan dada sebelum dibalut dengan kain langsir.

Kehadiran mayat di kawasan tersebut hanya terbongkar kira-kira pukul 10.30 pagi ini apabila seorang pengawal keselamatan memeriksa but sebuah kereta jenis Proton Saga yang diletakkan di kawasan berkenaan sejak lebih seminggu lalu.

Tindakan tersebut diambil setelah pengawal keselamatan tersebut menerima rungutan berhubung bau busuk di kawasan itu daripada seorang tukang cuci.Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Zainal Rashid Abu Bakar berkata, berdasarkan keadaan mayat yang berulat dan busuk itu, beliau yakin mangsa dibunuh lebih dari seminggu lalu.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan mangsa yang tiada sebarang dokumen pengenalan diri itu dibunuh di tempat lain sebelum ditinggalkan di kawasan berkenaan.

Menurutnya, polis tidak membuka keseluruhan 'bungkusan' itu kerana keadaan mayat yang sudah teruk dan berulat.

"Jadi kita hantar mayat tersebut ke Hospital Serdang untuk bedah siasat," katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini hari ini.Berdasarkan pemeriksaan awal, beliau berkata, kereta Proton Saga itu adalah milik seorang lelaki di Taman Connaught di Cheras dan polis kini sedang mengesan lelaki berkenaan untuk membantu siasatan.

Sementara itu, pengawal keselamatan terbabit, Riduan Dollah, 27, ketika ditemui berkata, dia bersama beberapa rakannya telah memeriksa kenderaan tersebut yang tersadai lebih seminggu itu.Katanya, sebaik membuka bonet itu, dia ternampak satu bungkusan yang dibalut dengan kain dan mengeluarkan bau busuk.

"Apabila ditolak dengan kayu, saya terkejut apabila ternampak kaki manusia," tambahnya yang kemudiannya bertindak segera menghubungi pihak polis.

Riduan berkata, pada awalnya dia menyangka bau busuk itu datang dari tempat pembuangan sampah atau loji kumbahan berhampiran."Tak sangka pula, rupa-rupanya itu bau mayat," ujarnya. Bila .... sebaik saja membuka bonet ... maka akan nampak bahagian enjin saja lah ....

JANGAN HANYA PANDAI GUNA ISTILAH INGGERIS AJE ...TAPI TAK PAHAM ...BIKIN JADI BAHAN KETAWA SAJA ... BIKIN MALU DIMATA DUNIA!

Comments

anak merdeka said…
Bukan nya depa x ngeti nak sebut atau eja...dah kepala cakap lagu tu...anak ikut aja...kang melawan...soro miss lak....tul tak..