AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

PRK TELUK INTAN : TAK IKTIRAF BORANG 14, APAKAH SPR ADA AGENDA SULIT?

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dilaporkan tidak mahu mengiktiraf Borang 14 Pilihanraya Kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan. Apakah SPR mempunyai agenda sulit sehingga tidak mahu mengiktiraf  borang 14 yang peraturannya digubal dikuatkuasakan oleh SPR pada semua PRK dan PRU sebelum ini.  SPR mesti menjawab isu ini dengan segera bagi mengelakkan keraguan parti-parti bertanding dan pengundi.

Harakahdaily melaporkan bahawa Ejen calon kepada Dyana Sofya, Howard Lee Chuan How berkata, perkara itu dimaklumkan pihak SPR dalam satu taklimat kepada ejen calon kelmarin dengan menyatakan mereka tidak mahu mengesahkan borang 14 tersebut.

Beliau yang juga Adun Pasir Pinji berkata, tindakan tersebut sama sekali tidak munasabah kerana borang 14 penting untuk mengisi keputusan PRK selepas pengiraan dibuat ke atas setiap undi.

“Borang 14 adalah penyata pengundian selepas pengiraan undi. Selepas pengiraan, jumlah undian perlu dicatit ke dalamnya. Contohnya jika DAP dapat 200 undi dan BN 100 undi, ia perlu dicatit, ejen kemudian akan mendapat satu salinan.

“Jadi jika borang kepada ejen calon tidak disahkan, tentunya akan timbul keraguan mengenai keputusan pengiraan,” katanya dipetik Roketkini.

Katanya, SPR juga memaklumkan, setiap keputusan rasmi adalah berdasarkan salinan yang berada di tangan mereka.

“Pegawai SPR itu turut mengatakan kepada saya kalau ada keraguan, failkan petisyen saja.

“Mengapa tidak mahu perakui Borang 14? Apakah mereka mempunyai agenda lain," soalnya seperti dipetik lidah rasmi parti itu

Comments

Unknown said…
SPR dah mula main kayu ntah berapa...dah mula kecut pada kemaraan PR. Kalau peraturan yg mereka sendiri gubal pun dAH DIPINDA,inikan pula arahan drp pihak lain.