AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

MH370 : KERAJAAN MALAYSIA PENIPU?

Media antarabangsa dan portal berita internet dan melaporkan bahawa keluarga penumpang rakyat China dalam pesawat Malaysia Airlines MH370 berhimpun di luar Kedutaan Malaysia di Beijing untuk menuntut penjelasan syarikat penerbangan itu dan menuduh kerajaan Malaysia di Kuala Lumpur "berbohong".

Mereka sukar menerima kenyataan akhbar yang dibuat oleh Najib malam tadi. Pada mereka kenyataan itu tidak betul dan tidak dapat menerimanya tanpa fakta dan bukti-bukti yang kukuh. 

Kita mengharapkan pimpinan negara dan MAS dapat mengambil langkah yang sewajarnya bagi menangani isu ini. Ianya melibatkan imej negara kita di mata dunia. Sejak hari pertama kejadian pihak luar melihat pengurusan kita menangani isu ini agak kucar-kacir dan tidak meyakinkan.

Lebih malang lagi Perdana Menteri sendiri tidak berani bersemuka dengan wartawan dan langsung tidak memberi peluang kepada wartawan khususnya dari media antarabangsa bertanya soalan. Sebaik sahaja beliau membacakan kenyataan medianya beliau terus angkat kaki cabut.

Laporan Reuters menyebut kumpulan ahli keluarga penumpang itu melaungkan "Kerajaan Malaysia bohong pada kami" dan "Malaysia, kembalikan keluarga kami" sambil berarak secara aman dan menunjukkan kain rentang.

Polis pula membentuk rantaian manusia di luar kedutaan itu, bagi menghalang mereka merapati bangunan kedutaan tersebut.

Terdapat juga ahli keluarga mangsa memegang poster yang menyebut: "MH 370, Jangan biarkan kami menanti terlalu lama" dan "1.3 bilion rakyat menunggu sambut pesawat itu".

Mereka juga memakai t-shirt yang tertulis: "Yang terbaik buat MH370, pulanglah dengan selamat."

"Kami menunggu sejak 18 hari lalu dan kini masih lagi menanti. Berapa lama lagi kami perlu bertahan," kata seorang wanita Zhang kepada agensi berita itu.

Kumpulan waris kepada penumpang pesawat penerbangan MH370 yang tidak berpuas hati itu pada awalnya berhimpun di sebuah hotel di bandar itu sebelum berarak ke bangunaun kedutaan.

Laporan Reuters mengenai suasana di ruang hotel yang menempatkan waris penumpang tersebut menyebut, seorang daripada anggota keluarga berkenaan membacakan kenyataan mengutuk kerajaan Malaysia, pasukan tentera dan MAS kerana “terus menerus cuba melengah-lengah dan menyembunyikan kebenaran.”

“Ia cubaan untuk memperdaya keluarga penumpang dan cubaan untuk memperdaya seluruh dunia,” kenyataan itu dipetik.

Kenyataan tersebut dimuatkan di satu laman blog China oleh “Jawatankuasa Keluarga Malaysia Airlines MH370”.

Dalam satu kenyataan lanjut, anggota keluarga tersebut berkata mereka akan menuju ke Kedutaan Malaysia di Beijing pada hari Selasa untuk “membantah, menuntut kebenaran dan kepulangan anggota keluarga.”

Sementara itu, rangkaian TV China CCTV melaporkan para pegawai MAS yang tiba di Lido Hotel di Beijing disambut dengan protes oleh anggota keluarga tersebut.

"Mereka berasa ditipu dan mungkin merancang tindakan selanjutnya," lapor CCTV di Twitter.

Seorang wartawan TV Kanada turut menulis di Twitter bahawa keluarga penumpang berkenaan sedang menuju ke konsulat Malaysia untuk tujuan berkenaan.

CCTV juga melaporkan bahawa kerajaan China memanggil Duta Besar Malaysia di China Datuk Iskandar Saruddin

Kita mengharapkan kerajaan kita dapat mengambil langkah-langkah di bawah secepat mungkin :

1) Nyatakan sebab-sebab yang paling mungkin mengapa pesawat ini mengalami kemalangan dengan fakta lengkap dari penyiasatan awal tanpa fakta dan bukti dari kotak hitam.

2) Menyiarkan gambar-gambar serpihan dan apa juga yang berkaitan dengan pesawat MH570 sebagai bukti.

3) Pemimpin kerajaan mesti menunjukkan sikap berjiwa besar dengan memohon maaf kepada seluruh keluarga penumpang dan kru atas kelemahan pengurusan SAR MH370. Jangan takut untuk memohon maaf itu lebih baik dari bersikap degil dan keras kepala.

4) Nyatakan langkah-langkah yang sedang diambil pada hari berkenaan dan hari-hari berikutnya sehingga bukti dijumpai. Nyatakan dengan fakta dan analisis sistematik.

5) Nyatakan apa yang akan kerajaan dan MAS bantu kepada semua keluarga dan waris kru dan penumpang MH370.

6) Nyatakan fakta-fakta lengkap secara bertulis tentang pilot, co-pilot, keadaan pesawat dan data-data yang menunjukkan semuanya dalam keadaan baik.

Comments