AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

HENTIKAN AKTIVITI MAKSIAT DAN PANTAU ANAK-ANAK ELAK TRAGEDI BERULANG

Dewan Muslimat PAS Negeri  Melaka  menggesa kerajaan mengambil langkah drastik menghentikan semua  penganjuran  konsert  liar dan melampau seperti  Festival Future Music Asia dan lain-lain.
Ketua Peneranganya, Mahani  Othman Basir berkata terlalu banyak konsert liar dan melampau yang dianjurkan di Malaysia tetapi kerajaan dan pihak berkuasa seolah-olah memejamkan mata membiarkan ianya dianjurkan oleh pihak-pihak tertentu.

‘Banyak kali PAS melalui Dewan Pemuda dan Muslimat membantah dan menghantar memo bantahan terhadap konsert-konsert  yang dianjurkan tetapi ia dipandang sepi oleh mereka”

“Bila berlaku tragedi 6 orang penonton meninggal  dunia baru-baru ini barulah banyak pihak membuka mata dan bercakap soal pengawalan dan penguatkuasaan” ujar Mahani.

Beliau berkata di Malaysia sudah menjadi budaya bila terjadi sesuatu musibah dan tragedi barulah pihak berwajib menggelabah dan memikirkan langkah-langkah bagi mengelakkan ianya terus berlaku.

“Kita hanya melakukan langkah pembetulan atau ‘corrective action’ tetapi tidak mengambil langkah-langkah pencegahan atau ‘preventive action’ sebelum ianya berlaku”

“Budaya mesti  diubah dengan segera bagi mengelakkan lebih banyak tragedi  berlaku terutama yang melibatkan keselamatan rakyat dan orang ramai termasuk pelancong” tambah beliau yang juga merupakan Timbalan Ketua Dewan Muslimat PAS Kawasan Bukit Katil.

Mahani juga mengharapkan ibu bapa dan penjaga supaya peka dengan kegiatan yang dilakukan oleh anak-anak mereka terutama remaja.

“Sebagai ibu bapa kita sewajarnya mengambil tahu ke mana anak-anak kita pergi dan dengan siapa mereka berkawan”

“Hari ini terlalu banyak program-program maksiat dan liar yang dianjurkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab dan ianya gagal dipantau dan dihalang oleh kerajaan dan pihak berkuasa”. Tambahnya lagi.

Sebagai ibu bapa, katanya, mereka bertanggungjawab memastikan anak-anak mereka tidak terlibat dengan aktiviti dan program maksiat dan melampau yang melibatkan pergaulan bebas, penggunaan dadah, arak dan sebagainya.

“Ajaran agama dan kesedaran tentang bahayanya pergaulan bebas dan hiburan melampau mesti ditanam dalam diri anak-anak sejak dari kecil”

“Bukan tidak boleh berhibur tetapi ibu bapa mesti memantau bentuk hiburan dan kesenian yang disukai dan ditonton oleh anak-anak”ujarnya.


Menurutnya setelah semua langkah-langkah itu diambil kita berserah dan bertawakkallah  kepada Allah untuk menjaga anak-anak  remaja  yang sememangnya terdedah kepada unsure-unsur negatif di persekitaran kita.

Comments