AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

KENYATAAN MAJLIS SYURA (DEWAN SENAT) MESIR - TIDAK IKTIRAF KERAJAAN TENTERA


[Kenyataan oleh Majlis Syura (Dewan Senat) selepas mengadakan sesi keduanya di Medan Rabiatul Adawiyah]


Penggubal undang-undang Mesir, ahli-ahli Majlis Syura (majlis syura parlimen Mesir), yang dibubarkan ekoran rampasan kuasa tentera baru-baru ini, telah mengadakan satu sesi di Medan Rabiatul Adawiyah, yang akhirnya mereka mengeluarkan kenyataan yang berikut kepada rakyat Mesir :

Kami mengesahkan bahawa perlembagaan Mesir masih sah, dan Majlis Tentera (MC) tidak boleh menggantung perlembagaan yang disahkan oleh rakyat Mesir dalam referendum yang bebas dan adil. Kami menyeru semua parlimen di dunia untuk menyokong rakyat Mesir yang kehilangan institusi perlembagaan mereka apabila Majlis Tentera melakukan rampasan kuasa terhadap demokrasi nasen mereka.

Kami mengesahkan bahawa Majlis Syura masih sah, dan ia tidak boleh dibubarkan oleh satu rampasan kuasa tentera.

Kami juga mengesahkan bahawa segala tindakan dan proses yang diikuti selepas rampasan kuasa tentera, seperti pengesahan perlembagaan, adalah terbatal dan tidak sah. Malah, mereka membina semula diktator. Di samping itu, perbuatan-perbuatan yang menindas yang lain, seperti 'menekup' mulut dan penangkapan serta penahanan sewenang-wenangnya, menunjukkan betapa bahayanya kesan yang akan berlaku hasil daripada rampasan kuasa.

Kami juga mengesahkan kesetiaan kami kepada aktiviti-aktiviti yang aman dan menyeru rakyat Mesir dari semua mazhab untuk menetapkan satu matlamat untuk mengakhiri pemerintahan tentera dan memansuhkan semua perbuatan yang menyalahi undang-undang yang berpunca daripada rampasan kuasa, seperti penyingkiran Presiden yang dipilih, menggantung Perlembagaan, dan Pembubaran Majlis Syura.

Kami menyeru semua rakyat Mesir untuk menyertai protes aman, demonstrasi, duduk, dan acara-acara lain, yang begitu popular digunakan untuk mendapatkan kemenangan.

Apa yang Menteri Pertahanan Abdel-Fattah Al-Sisi lakukan adalah rampasan kuasa terhadap kesahihan demokrasi, serangan secara terang-terangan menentang kejayaan Revolusi 25 Januari 2011, dan satu percubaan untuk mengembalikan kezaliman rejim pra-revolusi rasuah.

Kami menyeru tentera Mesir dan semua rakyat yang setia dan patriotik untuk berhati-hati akan bahaya yang akan berlaku yang mengancam negara kita kerana rampasan kuasa tentera tidak sah ini.

Kami menawarkan dengan sepenuh hati dan simpati kepada keluarga mereka yang terbunuh dan cedera dalam pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan di luar Kelab Pengawal Republik, di Medan Al Nahdhah, di Iskandariah, dan di lokasi lain di seluruh Mesir.

Kami mengesahkan bahawa kami akan membawa mereka yang bertanggungjawab dalam pembunuhan beramai-ramai ke muka pengadilan sama ada tempatan atau antarabangsa. Kami akan kekal untuk sesi berterusan di Medan Rabiatul Adawiyah dan kita akan membuat segala keputusan yang perlu, untuk menamatkan rampasan kuasa tentera, mengembalikan semula Presiden yang dipilih secara sah, dan mengembalikan pemerintahan demokratik awam.

Tahniah kepada Dewan Senat Mesir.

Sumber : IkhwanWeb

Comments