AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

BLACKOUT 505 BUANG MASA?

Himpunan Blackout 505 yang dijadualkan 22 Jun ini hanya membuang masa dan duit sahaja? Itu pendapat sesetengah orang. Namun apakah benar pernyataan tersebut?

Cuba tuan-tuan berikan hujah dan fakta masing-masing.

Ada hujah yang menyatakan bahawa ianya sebagai signal kepada kerajaan dan SPR bahawa rakyat tidak menerima penipuan dan perjalanan yang tidak telus dan penuh dengan keraguan...........

Ada yang berpendapat bahawa ata-rata yang hadir dalam himpunan yang bertujuan untuk menunjukkan rasa duka cita rakyat akan ketidaktelusan SPR itu adalah dari kalangan orang muda berbilang bangsa.

Kebangkitan anak muda secara drastik pasca pilihanraya ini ternyata menakjubkan dan sudah pasti menjadi satu kegusaran kepada BN khususnya Umno.

Mereka bangkit untuk menzahirkan keprihatinan serta ketidakpuashatian mereka terhadap penjalan PRU13 lalu yang menunjukkan betapa jijiknya taktik BN dengan SPR untuk mengekalkan kuasa di negara ini.

Kebangkitan anak muda khususnya mahasiswa ini adalah satu fenomena besar di negara ini.

Anak muda kini tidak lagi hanya memikirkan keseronokan dan kehidupan mereka semata-mata, sebaliknya mereka bangkit menuntut hak seluruh rakyat Malaysia yang dicabul oleh BN.

Golongan ini mula mengambil berat tentang betapa pentingnya pemerintahan yang berdasarkan integriti, ketelusan, kejujuran dan adil kepada semua rakyat.

Kekalahan dengan penipuan adalah satu hikmah yang diberikan oleh Allah untuk mewujudkan satu kesedaran besar rakyat khususnya golongan muda.

Ketidakpuashatian anak muda ini harus di ambil kira dan diraikan kerana ianya adalah salah satu kurniaan Allah kepada Pakatan Rakyat dan PAS itu sendiri.

Sentimen perkauman yang diapi-apikan selepas pilihanraya lalu adalah satu strategi BN untuk menutup hakikat yang sedang berlaku iaitu kebangkitan anak muda.

Suara anak muda ini adalah satu isyarat kepada BN khususnya Najib bahawa rakyat tidak lagi mahukan kepimpinan yang berasaskan perkauman serta yang mengamalkan rasuah, salah guna kuasa, penyelewengan dan ketidakadilan.

Sejijik mana taktik sekali pun tidak akan dapat menyekat suara rakyat khususnya anak muda untuk melakukan perubahan tampuk pemeritahan.

Comments

Anonymous said…
walaupun saya akan hadir atas dasar wala' pada arahan pimpinan, meskipun arahan tersebut bukannya dari presiden parti yg saya anuti, jauh di sudut hati saya julung-julung kalinya tidak begitu bersetuju dengan dasar tuntutan himpunan ini yg boleh kiranya jika berkesempatan dihurai secara panjang lebar..
saya juga amat dukacita melebihi kekecewaan terhadap spr yg tidak adil dlm mengendalikan amanah.. dukacita terhadap kebodohan sesetengah pimpinan pas mahupun rakan sekutu pkr semasa tempoh berkempen dan pembahagian calon yg banyak tidak menepati kehendak akar umbi yg mana akhirnya berlaku sabotaj dari pimpinan kawasan mahupun cabang, sehingga akibatnya pr tumbang di kedah, kalah di banyak kerusi yg x patut kalah (ketereh, tanah merah, pendang, machang, larut, dll)
Anonymous said…
pas mesti membersihkan parti dengan pecat atau ambil tindakan tegas pada pihak2 yg mempunyai agenda peribadi, mementingkan diri, dan bersikap parasit antaranya:-
1)zulkifli omar
-guna kuasa pusat utk cah keting pimpinan pas ns, sanggup tubuh upu haram selang jarak kurang 100m dari upu sah sedangkan ditolak sebagai calon d peringkat awal.
2)dato mustapha ali
-manusia yg bertanggungjawab mengadakan perbincangan dgn kuli bagi mengangkat kuli sbgai pm jika pr memerintah, dan bertanggungjwb menghantar ust nasha & hassan ali bincang kerajaan perpaduan. sogok 20k utk bertanding d salah satu parlimen.
3)khalid samad
-kerap keluarkan kenyataan bercanggah dengan pimpinan & x ikut jemaah.
4)dato nik amar
-bodoh dan bebal, gila kuasa, cantas dato husam, kenyataan banyak yg merugikan parti.
5)ust azizan razak
-pemerintahan yg sangat lemah semasa menjadi mb kedah. sanggup maki hamun org bawahan tapi sangat baik dgn pimpinan umno kedah. pembangunan islam tidak dititikberat semasa memerintah yg mana selangor jauh mendahului. melantik ceo2 penting kerajaan negeri di kalangan hardcore umno yg akhirnya makan diri. keras kepala. yg baik cuma amal dasar jimat cermat je.
6)dato ir pharolrazi
-tindakan merugikan pas kedah
7)dr ismail salleh
-tindakan merugikan pas kedah
8)calon pas dun selising, kelantan
-kaki main perempuan, sampai main dlm gerabak kereta api, semua org tahu tapi masih dipilih sebagai calon sehingga disabotaj akar umbi yg buatkan beliau tewas akhirnya pada pru13. mula2 saya x percaya tuduhan ke atas beliau, namun setelah rakan mengakui menjadi perempuan simpanan beliau selama 2thn, kukuh sangat sumber utk percaya..