AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

UTUSAN KENA BANTAI LAGI

Bila agaknya akhbar pencacai Utusang Meloya akan serik dari tindakannya suka membuat fitnah, membohong dan mengadu domba. Sudah kesekian kalinya akhbar murahan itu disaman dan terpaksa membayar gantirugi. Kalau tidak hiraukan hukum agama pun sekurang-kurangnya malulah kepada rakyat. Sudahlah tidak malu kepada Allah, pada manusia pun tidak malu.

Hari ini Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mendapati Utusan Melayu (M) Bhd dan ketua pengarangnya Datuk Abdul Aziz Ishak memfitnah ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu laporan di akhbar milik Umno itu pada awal tahun lalu.
Hakim Datuk VT Singham dalam penghakimannya mendapati, laporan di muka hadapan dan halaman 10 Utusan Malaysia pada 17 Januari itu menjejaskan reputasi Anwar dan menyebabkan ahli politik itu dicemuh dan dipandang hina.

Mahkamah menetapkan kos sebanyak RM45,000 manakala gantirugi akan ditetapkan pada 15 Februari.

Singham turut menegur Utusan kerana gagal mengamalkan kewartawanan yang bertanggungjawab.

Dalam laporan muka depan bertajuk "Tolak Anwar - Hasan" itu, Utusan memetik kenyataan bekas pemimpin PAS Datuk Hasan Ali yang mendakwa ahli parlimen Permatang Pauh dan ketua umum PKR itu mempersoalkan undang-undang anti-homoseksual di negara ini dan dikatakan mahu menghalalkan lesbian, gay, biseksual dan aktiviti transgender (LGBT).

Ia turut menyiarkan satu lagi artikel yang bertajuk "Parasit ancam PAS, Anwar mesti tolak" di muka surat 10 pada hari yang sama.

Comments