AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

LAWATAN KE KELANTAN : SUDAH BERAPA KALI MAU JANJI DAA ...

Tujuh projek besar yang diumum Perdana Menteri Najib Razak ketika lawatan ke Kelantan semalam adalah bukti jelas kerajaan pusat tidak pernah meminggirkan Kelantan.

Pengerusi Umno Kelantan Mustapa Mohamed berkata janji itu yang bakal dimasukkan dalam manifesto Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum (PRU) ke-13, menunjukkan Perdana Menteri prihatin akan nasib penduduk Kelantan yang masih ketinggalan pada pelbagai aspek pembangunan.

"Ini juga jawapan tepat kepada tohmahan dan juga tuduhan-tuduhan yang kata kita diskriminasikan Kelantan. Ini terbukti bahawa apa yang difitnahkan pembangkang itu tidak benar," katanya kepada Bernama, di Kota Bharu malam tadi.

Beliau ditemui selepas melawat jurugambar Bernama, Zahari Abdul Razak, yang dimasukkan ke Hospital Pakar Perdana, apabila mengadu sakit pada bahagian perut dan pinggang selepas selesai membuat liputan lawatan kerja sehari Najib, semalam.

Mustapa yang juga menteri perdagangan antarabangsa dan industri, berkata kesemua perkara yang dijanjikan Perdana Menteri itu adalah suatu yang sangat dinantikan masyarakat Kelantan selama ini.

Tujuh projek tersebut merangkumi pembinaan lebuh raya Kuala Krai-Kota Bharu, pembinaan stadium baharu, masjid terbesar dan perumahan rakyat dengan peringkat permulaan melibatkan 3,000 unit.

Projek lain ialah mewujudkan sistem pengangkutan Rapid Kota Baharu, pembinaan kampus bandar Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang boleh memuatkan 5,000 pelajar dan projek menyelesaikan masalah air

Sudah berapa kali janji. Sejak dari tahun 1990 selepas Kelantan jatuh ke tangan PAS, pelbagai janji telah dibuat. Malangnya kebanyakan janji tersebut hanya tinggal janji. Rakyat Kelantan bukannya bodoh dan dungu. Mereka golongan yang celik politik. Mereka sebenarnya tidak hairan dengan pembangunan kerana itu sudah menjadi kewajipan kerajaan pusat dan negeri. Masing-masing ada tanggungjawab dan peranan masing-masing.

Apa yang rakyat Kelantan tuntut sekarang ialah royalti Minyak dan hak pendaratan gas di Kelantan. Kedua-dua perkara ini amat penting kepada Kelantan kerana ianya sudah tentu akan mengubah landskap ekonomi dan politik rakyat Kelantan. Bayangkan berapa banyak manfaat akan diperolehi oleh rakyat Kelantan andai ratusan bilion wang royalti dikembalikan kepada mereka. Bayangkan berapa banyak peluang pekerjaan dan ekonomi terbuka kepada rakyat Kelantan andai kerajaan pusat tidak bertindak bodoh mendaratkan gas yang digali di Kelantan tetapi didaratkan di Siam. 


Stopa tak perlulah bodek Najib. Manakala Najib tak perlu hendak perbodohkan rakyat Kelantan> Ore kapung segehmo doh tahu ...................

Comments