AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

MENGAPA TIBA-TIBA DEEPAK BERANI?

Ramai pemerhati politik tertanya-tanya mengapa kawan baik Kak Ros, Deepak tiba-tiba berani membongkar cerita-cerita 'dalam kelambu' yang sebelum ini boleh dikategorikan sebagai Top Secret. Mesti ada sesuatu perkara atau tragedi yang menyebabkan beliau u-turn meninggalkan Kak Ros.

Macam-macam cerita disurahkan oleh Deepak. Itulah inilah semuanya sensasi dan menyesakkan sesetengah orang. Apa agaknya yang menyebabkan Deepak tiba-tiba menjadi anak jantan, ayam jantan dan ayam laga. Mungkinkah Deepak tidak cukup makan. Tuannya tidak beri dia makan cukup atau ada sebab lain.

Satu demi satu cerita dikisahkan oleh Deepak. Ada pihak menuduh Deepak dibeli seseorang, ada pula yang berkata bahawa Deepak hendak cari duit kopi, ada yang kata dia hendak makan kiri kanan. Hanya Deepak yang tahu. 

Apapun rakyat mesti menilai dan berfikir tentang apa yang didedahkan oleh Deepak. Jangan hanya baca dan dengar tanpa berfikir. Logik atau tidak logik. Bagi kita semua yang di'telanjang'kan oleh Deepak itu tidak mustahil dan boleh diterima jika ianya benar. Ianya logik dan mungkin berlaku. Kita mesti berfikiran terbuka. Jangan menolak mentah-mentah apa yang Deepak katakan. Dunia moden hari ini telah menyebabkan manusia boleh berubah sekelip mata dari seorang yang jahat kepada budiman dan dari seorang budiman kepada jahat. Ada yang berubah dari seekor syaitan yang dikenali kepada Malaikat yang tidak dikenali tetapi budiman dan sentiasa taat kepada Allah.

Hari ini Malaysiakini memuatkan laporan bahawa Deepak Jaikishan menamakan seorang adik perdana menteri Datuk Nazim Razak sebagai individu yang didakwanya bertanggungjawab membayar penyiasat persendirian P Balasubramaniam untuk menandatangani akuan berkanun (SD) kedua.

Dakwanya lagi, beliau turut bertanggungjawab mempertemukan Datuk Nazim Razak dan Balasubramaniam, tetapi urusan pembayaran wang kepada Bala itu, dakwanya, dilakukan Nazim.

"Saya mengesahkan kenyataan saya sebelum ini bahawa Datuk Nazim menyertai pertemuan untuk memudahcara apa-apa yang perlu dilakukan.

"Penglibatan saya hanya untuk mempertemukan semua orang," dakwanya dalam wawancara denganMalaysiakini.

Bala pada awalnya menandatangani satu akuan berkanun mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dengan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu.

Beliau kemudiannya menandatangani akuan berkanun kedua bagi menafikan akuan pertama yang dakwanya ditandatangani ketika keselamatan keluarganya menjadi taruhan.

Bala kemudian mendakwa dibayar tunai dan dijanjikan lebih banyak wang selepas bersetuju menandatangani akuan bersumpah kedua dan berpindah ke luar negara bersama keluarganya.

Deepak dalam wawancara semalam mendakwa wang yang diterima Bala datang daripada "Datuk Nazim dan sumber-sumbernya".

Pada tahun 2009, wartawan Malaysiakini cuba menghubungi Nazim berulang-ulang kali untuk mendapatkan penjelasannya tentang dakwaan tersebut.

Malaysiakini berkunjung ke pejabatnya dan menyerahkan senarai soalan untuk dijawab Nazim.

Malangnya, usaha tersebut tidak berhasil sehinggalah wartawan Malaysiakini bertembung dengan Nazim di Masjid Negara selepas solat Jumaat pada Disember 2009.

Beliau pada ketika itu baru selesai menziarahi pusara ayahnya, perdana menteri kedua Tun Abdul Razak.

Sewaktu ditanya tentang dakwaan Bala pada ketika itu, beliau hanya menjawab "tiada apa-apa yang perlu diperkatakan".

Dalam wawancara semalam, Deepak berkata beliau tampil mendedahkan perkara di sebalik kontroversi pembunuhan itu kerana risau "roh Altantuya tidak bersemadi dengan tenang" sehingga beliau dihantui "sumpahan Altantuya".

Comments