AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

NAJIB KENA SAMAN?

Perdana Menteri yang baru-baru mengajar rakyat dengan bahasa kesat dan kurang ajar bakal berhadapan dengan saman rakyatnya sendiri jika tidak menarik balik kata-katanya yang menyifatkan peneroka yang menentang penyenaraian Felda di Bursa KL sebagai Haram Jadah.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis 'menyogok' peneroka di Jengka 8 baru-baru ini. Kata-kata kurang ajar tersebut tidak patut keluar dari mulut seorang Perdana Menteri yang sepatutnya menunjukkan suri teladan yang baik kepada rakyat. Kalau pun ya terlalu marah kepada rakyat sendiri sepatutnya beliau tenang dan 'cool' sahaja bukannya marah-marah seperti itu.


Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman kepimpinan Anak Negeri Johor membuat laporan polis di Balai Polis Kulai, semalam terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abd Razak.

Kata Mazlan, ia ekoran ucapan Najib ketika mengumumkan 'Durian Runtuh' di Felda Jengka 8 di Pahang pada 8 Mei lalu.

Beliau berkata, ‘haram jadah’ dalam kamus DBP bermaksud 'Anak Luar Nikah' dan ia sangat bertentangan prinsip Rukunegara- Kesopanan dan Kesusilaan'; apatah lagi ajaran Islam yang menekankan ketinggian akhlak dan moral, lebih-lebih lagi pemimpin yang sepatutnya menjadi contoh ikutan rakyat.

“Laporan polis mendesak PM menarik balik ucapannya dan meminta maaf secara terbuka kerana golongan yang tidak bersetuju dengan penyenaraian FGVH di Bursa Malaysia terlalu ramai,” ujarnya.

Mazlan menambah, ia bukan sahaja warga Felda tapi umumnya rakyat yang terlalu sayang dengan prihatin dengan masa depan institusi Melayu seperti Felda.

Katanya, pihak peguam akan menghantar notis tuntutan permohonan maaf oleh PM dan jika gagal berbuat demikian, saman malu akan dikemukakan.

Comments

Anonymous said…
oooo Abe jib tak makan saman laa,dia kebal tau.