Skip to main content

AZMIN SOMBONG CUBA TUNJUK PANDAI?

MAJLIS FATWA : APA HUKUM MENIPU DALAM PILIHANRAYA?

Apa hukum menipu dalam menjalankan pilihanraya. Antaranya penipuannya ialah :-

1) Daftar pemilih yang kotor
2) Mengujudkan undi pos yang tidak munasabah
3) Menzalimi parti-parti yang bertanding dengan tidak memberi peluang untuk muncul di media cetak dan elektronik
4) Merasuah, menyogok dan mengugut pengundi
5) Berat sebelah dalam menguruskan pilihanraya
6) Memindahkan nama pemilih sesuka hati
7) Memadamkan nama pemilih

............dan banyak lagi.

Bagaimana dengan kerajan yang dilantik hasil dari kemenangan kerana menipu, merasuah dan sebagainya. Apa hukum kerajaan tersebut adakah kerajaan HARAM atau HALAL. Bagaimana dengan elaun dan gaji yang diterima oleh Wakil Rakyat yang menang dengan perbuatan di atas?

Majlis Fatwa SILA KELUARKAN FATWA!!!!

Blog ini setuju dengan 8 tuntutan yang dibuat oleh Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar yang menuntut Majlis Fatwa memberikan jawapan terhadap beberapa persoalan yang dikemukakan beliau.

Antara lain persoalan tersebut ialah :-


Pertama, perhimpunan BERSIH 3.0 untuk pilihan raya bebas dan adil telah mendapat kebenaran serta kelulusan di bawah peruntukan Akta Perhimpunan Aman dan memenuhi syarat 'bertujuan baik' kerana tentunya tuntutan pilihanraya bebas dan adil tidak haram?

Kedua, arahan mahkamah melarang perhimpunan ke ruangan Dataran Merdeka adalah menafikan hak asasi rakyat dalam sebuah negara demokratik, oleh itu ia 'bertujuan tidak baik' dan menimbulkan 'suasana konfrontasi'. Justeru, adakah tindakan ini haram?

Ketiga, tindakan berlebihan pihak berkuasa mengepung dan menghalang orang ramai bersurai secara teratur dan aman serta tindakan menggunakan kekerasan berlebihan seperti gas pemedih mata, pancutan air kimia, pukulan dengan cota dan kekerasan yang diperlakukan segelintir anggota polis secara am -adakah semuanya haram?

Keempat, Pengerusi Jawatankuasa, Prof Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin juga menyebut: "Tindakan merusuh, mewujudkan kacau bilau dan merosakkan harta benda awam adalah suatu perbuatan yang ditegah Islam. Malah niat untuk menjatuhkan negara yang sah di sisi undang-undang melalui penganjuran demonstrasi seumpama itu juga haram di sisi agama."

Oleh demikian bagaimana fatwa tindakan umat Islam di Tunisia, Mesir, Libya dan kini Syria ke atas kerajaan masing-masing yang sah di sisi undang-undang juga haram?

Kelima, apakah fatwa untuk menipu di pilihanraya dengan berbagai kaedah seperti menghalang rayuan mahkamah dibuat di atas kesahihan Daftar Pemilih (Akta Pilihanraya - Seksyen 9A), menghalang wakil-wakil parti dan bukan parti menyaksikan dan menyemak kad pengenalan pengundi dengan Daftar Pemilih pada hari mengundi (Akta Kesalahan Pilihanraya - Seksyen 26A (2) dan (3)), persempadanan kawasan pilihanraya tidak adil melalui pindaan Artikel 116 Perlembagaan Persekutuan mengenai nisbah perbezaan jumlah pengundi tidak melebihi 15% setiap kawasan, penyalahgunaan undi pos, akses media terhad untuk semua parti politik, pengunaan politik wang merasuah pengundi dan pengunaan pengundi hantu - adakah ia haram?

Keenam, apakah fatwa mengenai sebuah kerajaan yang dibentuk berdasarkan pilihanraya yang tidak bebas dan tidak adil - adakah ia kerajaan haram?

Sebagai makluman, Nuru Izzah juga telah membuat pertanyaan rasmi di sidang Parlimen yang lepas kepada Perdana Menteri merujuk soalan berikut:

PERTANYAAN : LISAN
DARIPADA : Y.B. PUAN NURUL IZZAH BINTI ANWAR
[LEMBAH PANTAI]
TARIKH : 22 MAC 2012 [KHAMIS]

SOALAN :
Puan Nurul Izzah Binti Anwar [ Lembah Pantai ] minta PERDANA MENTERI menyatakan adakah Majlis Fatwa Kebangsaan akan mengeluarkan Fatwa tentang amalan penipuan pelbagai bentuk dan cara dalam pilihan raya dan penganugerahan status kewarganegaraan kepada warga asing sebagai balasan sokongan kepada Kerajaan Pusat.

JAWAPAN: (Y.B SENATOR MEJAR JENERAL DATO’ SERI JAMIL KHIR BIN HAJI BAHAROM (B), MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI)

Tuan Yang di-Pertua,

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia berpandangan tidak ada keperluan untuk berbincang dan memberikan fatwa berkaitan penipuan dalam pilihanraya. Ini kerana, dalam Islam, hukum bagi sebarang bentuk penipuan adalah jelas iaitu tidak dibenarkan.

Suruhanjaya Pilihanraya juga telah mempunyai undang-undang dan peraturan yang boleh mengawal dan mengendalikan proses serta perjalanan pilihanraya di Negara ini agar berlangsung dengan telus dan adil.

Sekian, terima kasih


Malangnya jawapan yang diberikan oleh wakil PM iaitu Menteri di Jabatan Perdana Menteri adalah bahawa Majlis Fatwa tidak perlu membuat fatwa di atas perkara yang ditanya walaupun semua bentuk penipuan adalah tidak dibenarkan agama Islam.

Akhir sekali, saya berharap Majlis Fatwa Kebangsaan akan dengan segera memberikan jawapan kepada kesemua persoalan di atas agar kesucian Islam terpelihara.

Nurul Izzah Anwar - dipetik dari Malaysiakini.

Comments

Anonymous said…
http://www.imranhosein.org/
Anonymous said…
http://www.imranhosein.org/
Yus said…
Dalam Islam orang yang menuduh perlu mengemukakan bukti. Senarai nama pengundi telah diedarkan dan dipamerkan. Jika ada nama yang disangsi, cetak sajalah. Kalau kena saman bayar saja. Kata dakwa ada 500k pengundi hantu, takkan nak cetak 100 nama palsu pun susah. Kalau menang sebab mengedar berita palsu jadilah pemimpin yang menipu rakyat, haram baginya syurga. Tak kira parti mana, yang salah tetap salah, yang haram kekal haram.